Skip to content

Xiaomi M365 – Без педали, но с батерия

Лятото на 2018 година мой приятел си купи скутер от вече станалата доста известна марка за телефони Xiaomi. В началото бях доста предубеден, но след време завъртях мнението си на 180 градуса. Тази пролет една година по-късно успях да се възползвам от възможността да покарам този скутер тротинетка и да оценя възможностите му, всички плюсове и минуси. Сега, когато настъпва разгара на пролетта, всъщност съм навъртял едни стотина километра с него и имам достатъчно опит с това нещо, за да имам информирано мнение за Xiaomi M365. Ud,

Карам го или по-точно казано возя се с него предимно от нас до офиса и обратно, което прави около 4 километра в двете посоки. До преди месец и малко за това придвижване ползвах добрия стар велосипед и въртях педалите из софийските прашни и криви улици.

В днешно време има все по-голяма вълна от ползватели на тези глезотийки тротинетките и двуколки и има защо. Най-коректно е да ги наричаме електрически скутери – тротинетки или електрически тротинетки за възрастни.

Фирмите за скутери и тротинетки предлагат наистина голямо разнообразие продукти от различни марки с различно предназначение, големина, цени и т.н. В големите задръствания на София, хората от градовете са измислили как да се придвижват бързо. В много големи европейски столици и градове дори има фирми за отдаване на електрически тротинетки под наем. От наемателите се изисква да карат внимателно и да паркират скутерите си отговорно на подходящите за това места.

И компаниите за скутери не изглежда да имат надежден бизнес модел . Ценообразуването им – исторически, 1 долара за отключване на скутера, 0.15 долара на минута за скутера – може да е привлекателно за бързи еднократни, но когато скутерът Xiaomi, който закупих (и който е гръбнакът на оригиналния флот на Bird), струва само 450 долара, няма смисъл да наемате, ако го използвате всеки ден, по мое мнение. Още по-лошо е, че дори и при ценообразуването, скутерните компании губят пари, поради високия процент на неуспехите на скутерите си при наемане на наемите, и разходите за накаране на хората да зареждат скутерите през нощта.

Самият аз бях ползвал Бърд общо едно време – специално за да карам M365 преди да си купя един. Първият скутер, който карах, беше счупен – дроселът не направи нищо, и още по-лошо, задната спирачка не направи нищо – но втората, която карах, беше… добре. Съвършено добре.

Но ние не сме тук, за да говорим за наем на скутери. Тук сме, за да говорим за скутера, за който съм платил собствените си пари. Това не става опустошено, не се кара от хора с нулево механично съчувствие и не се разхожда бързо в тълпи от хора или се паркира по пътя.

Нека започнем с бърз преглед на това, което този скутер всъщност е , за тези, които не знаят.

И така, какво точно е Xiaomi M365?

Това е скутер, обрасъл с ритник – мислете като скутерите на Razor, които сте имали като дете, или може би вашите деца имат днес – с няколко гуми с диаметър 8,5 инча, електрически мотор от 250 вата на предното колело, 280 вата-час батерия, дросел за управление, дискова спирачка, сгъваема дръжка, звънец, фара, опашка и не много друго. Xiaomi претендира за 25 км / ч (15.5 MPH) максимална скорост от всичко това. https://www.youtube.com/watch?v=VGaS8X8Tdo0

Опасните котировки около 250 вата са, защото те изглежда са проектирали това около европейските електрически регулатори на велосипеди (въпреки че, доколкото мога да кажа, това всъщност не е законосъобразно съгласно тези регламенти), които изискват максимум 250 вата непрекъсната мощност … Което се измерва само след 30 секунди работа на пълна мощност. В резултат на това Xiaomi претендира 500 вата пикова мощност. Нямам начин да проверя това.

За какво е добро?

Ако вярвате на онези, които мразят скутери, абсолютно нищо, и трябва да се хвърлят в най-близкото водно тяло, или ако това не се случи, незабавно от върха на сградата.

От друга страна, това, което всъщност е добро, е доста неща.

Като се има предвид, че той се сгъва доста малък (макар и не толкова малък като някои други скутери), това е отлично решение за последната миля за мултимодален транспорт. Докато масовият транзит по същество не съществува там, където съм, бихте могли разумно да го носите със себе си при всякакъв вид транзит, който позволява сгъване на велосипеди на борда. Сам аз, ако оставям колата си на работа, ще я залепя в колата и ще се вози от магазина на работа. Или на последното пътуване, което взех, закрепих го между предните и задните седалки, за да имам нещо, което да се придвижвам, когато бях на местоназначението си.

Но с максимална скорост от 25 км / ч, той е полезен за повече от последната миля. Това е скоростта на велосипеда, за която говорим, но без да изпотявам задника си. Наистина, навсякъде, където може да отиде велосипед, това нещо има и представянето да отиде там, стига да не е твърде далеч. Бих се чувствал удобно, ако пътувам на около 15 км (9,3 мили) в нормален режим и на около 20 км в еко режим (което ограничава максималната скорост до 18 км / ч (11,2 мили в час) и вярвам, че ограниченията мощност до 250 W). Моят пътуване е около 8,4 км в една посока и мога да зареждам по време на работа, така че работи доста перфектно – ако забравя да зареждам или се случи нещо, което не мога да зареждам, винаги мога да премина към еко режим и да направя вкъщи.

Освен това откривам, че има известна плавност при карането на този скутер, който велосипедът няма. Ако по някаква причина трябва да изляза и да ходя – договаряйки терен или срещайки се с хора, които вървят, когато карам на тротоар, като няколко примера – просто забавям до почти спиране и… стъпвам. След това, когато свърша, мога просто да се отдръпна, да започна и да се справя. Дори и проходният велосипед не е тази течност с демонтиране, тъй като вече не сте се изправили, обикновено трябва да спрете напълно преди слизането, а дори и стъпаловидните рамки са по-високи от тази на скутера.

Какво е лошо?

Колелата са малки. Това е всичко, но това води до два основни недостатъка.

Преговорен терен може да бъде труден. Това ще отнеме повече, отколкото бихте си помислили, и ще запазят гумената страна надолу… но все пак искате да бъдете свръх-бдителни за неща като издигнати бордюри и дупки. Когато някой на велосипед може да ги преобърне, аз слизам и минавам през препятствието, ако не мога просто да го избегна.

Освен това на по-груба настилка малките колела поемат огромно съпротивление при търкаляне. Те трябва да отклоняват много повече от по-голямото колело, така че това е само физиката, която работи срещу нея.

Що се отнася до самия скутер, бих казал, че най-големите проблеми са, че кабелът на задната светлина е незащитена (решен с евтина 3D печатна част, аз съм получил моето от този продавач на eBay ), механизмът на пантата се нуждае от известно затихване, за да не се носят преждевременно (решен с друга евтина 3D отпечатана част от същия списък), а на моя BlackBerry Key2, приложението Mi Home не остава свързано и е малко финишно. (При по-ранните версии на фърмуера, свързването на това приложение е единственото нещо, което ви предпазва от дистанционни атаки . Сега това е наистина необходимо само за заключване и отключване на скутера.)

Ограничението на теглото е 100 kg (220 lbs), което превишава с доста голяма сума. Досега обаче не съм виждал никакви реални неуспехи. Ще видим колко добре ще трае под товара.

Обслужването също е досадно, тъй като над ос на болтовете има капаци, които изискват премахване на стикери за премахване на капака. На снимката по-горе можете да видите, че задните стикери са повредени, ако се вгледате внимателно – трябваше да извадя задното колело като част от монтирането на предпазител за кабели на задната светлина. Оттогава ги замених, но все пак. С пневматичните гуми, това може да бъде невероятно досадно с гума, която за щастие не съм придобила.

И накрая, не е страхотно по хълмовете. Не е ужасно, но определено има хълмове, с които се сблъсквам всеки ден, когато има нужда от помощ, като я рита нагоре по хълма.

Защо да я купите за e-bike?

Всъщност има три причини.

Цената е голяма. При 450 долара, които съм платил, това е доста по-евтино от повечето електронни велосипеди.

Това е просто по-добро решение за последната миля поради по-добрата преносимост. Някои сгъваеми електронни велосипеди се приближават , но при значително по-високи цени.

Накрая, подобрената плавност на движението между ходене и снимане е, намерих, предимство за използването му в райони, където инфраструктурата е лоша. На велосипед бих бил по-склонен да се опитвам да се придържам към пътища, които не са подходящи за колоездене, докато при това имам много по-малко притеснения да отида на тротоара и да забавя.

Защо да не купите това?

Ако трябва да носите много товари, вземете нещо друго. Натоварването на раницата е достатъчно лесно и има куки за товарни превозвачи от трети страни, които могат да носят чанта на стеблото, но до този момент вероятно ще ви се приискат колелца на велосипед.

Ако трябва да отидете по-дълго от около 15-20 км на такса, вземете нещо друго. Електронният велосипед може да ви позволи да разширите обхвата, като намалите количеството помощ на педала и използвате повече човешка мощност, а много електронни велосипеди имат и сменяеми батерии. Има и някои скутери, включително новата Xiaomi M365 Pro , с по-големи батерии.

Ако се движите по много по-тежък терен, липсата на окачване е неприятна, а някои скутери имат окачване (макар и обикновено с непневматични гуми). Също така, по-големите колела са наистина хубаво нещо за това, което обикновено означава велосипеди. (Има някои изключения , но аз не бих препоръчал това изобщо – просто кажете „не“ на запечатаното свинцево-кисели отпадъци.) По-голямата част от моята езда е на местната многофункционална пътека, с малко по обществени пътища и тротоари, и това е добре за това.

Ако се движите в райони, където вероятно ще получите апартамент, вземете нещо без пневматични гуми или ремонтирайте непневматични гуми. Вероятно ще има въздействие върху качеството на пътуването.

Ако се изкачвате по много хълмове, би било полезно нещо с по-голяма мощност или електронно колело с двигател със средно задвижване, който работи през предавката. (Дори и без средно задвижване, въртенето на педалите е по-ефективно от ритане за изкачване на хълмове, така че това е нещо, което трябва да се обмисли.) Иначе ще правите много рита.

Ако сте в юрисдикция, която има закони срещу леки превозни средства като скутери и електронни велосипеди с газта, и тези закони се прилагат, определено не купувайте това или нещо подобно.

Ако имате нужда от изключително малко сгъване, има скутери, които се сгъват доста по-малко. Много скутери имат своето сгъваемо съединение на мястото, където downtube отговаря на палубата, докато сгъваемата връзка на M365 е на стеблото над headtube. И много скутери имат допълнителни сгъваеми фуги, за да сгъват кормилото срещу стеблото, което значително намалява ширината на скутера при сгъване. Аз се тревожа за дълготрайността на много от тези дизайни, но някои от тях имат особено малки палуби, които намаляват пространството за краката.

Каква е присъдата?

За моите нужди, аз го обичам.

Получава моята средна скорост на пътуване до там, където бих бил на напълно задвижван от хора велосипед – имам тенденция да бъда в диапазона от 17-19 км / ч на легналия си трикол, докато мога доста надеждно да получа 21 км / ч ,

Това е много по  висока ефективност от това на шофиране. Типичната ефективност е ~ 16-18 Wh / km при нормално, ~ 11-13 Wh / km на еко, от това, което съм виждал. Сравнете с EPA градски рейтинг от 153 Wh / km за Tesla Model 3 Long Range RWD, или (при 33.7 kWh за един галон бензин) 388 Wh / km за моя 2016 Toyota Prius (въз основа на 54 MPG EPA град). И тъй като се абонирам за 100% електрически план за възобновяема енергия (който се осигурява от 100% кредити за вятър), всяко зареждане, което правя у дома, е наистина нулеви емисии.

И, честно казано, това е забавно . Понякога това е като каране на магически килим (все пак по гладки пътеки и пътища).

Горещо ви препоръчвам да наемете един, за да го изпробвате, и ако обстоятелствата ви го правят полезно, купите нещо или нещо подобно.

Published inUncategorized

Comments are closed.